"Májgombóc" leves (húsmentes, tojásmentes, vegán)
sponsored links
Szinte a megszólalásig hasonló, egy kis gomba, egy kevés tökmagliszt és máris kész a vegán "májgombóc".
Húsevõknek is érdemes kipróbálni.
"MÁJGOMBÓC" LEVES (húsmentes, tojásmentes, vegán)
4 db sárgarépa
1/2 (vagy kicsi) karalábé
1/2 (vagy kicsi) zellergumó
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál lestyán*
2 teáskanál petrezselyem*
*friss, ha elérhetõ, de szárított is jó
só (természetes, nem finomított)
tört bors
olívaolaj (extra szûz)
"májgombóc":
3 fej csiperke gomba
30 g tökmagliszt
30 g durumliszt
20-30 g teljes kiõrlésû tönkölyliszt
csipet szárított majoránna
1 mokkáskanál só
tört bors
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a répákat karikázzuk vékonyra, a zellert, a karalábét kockázzuk fel, a vöröshagymát szeljük apróra
2. 2-3 evõkanál olívaolajon (vagy más, pl. hidegen sajtolt napraforgó olajon) pirítsuk a felszelt zöldségeket néhány percig, közben gyakran kevergessük át
3. reszeljük a zöldségekhez a fokhagymát, fûszerezzük, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bõven ellepje
4. fedõ alatt fõzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
5. amíg fõ a leves, készítsük el a gombócokat, a megtisztított gombákat villával törjük össze, mérjük hozzá a liszteket (ha nagyon leveses, akkor pici lisztet még adjunk hozzá, fûszerezzük és kézzel gyúrjuk össze úgy, hogy ha a tenyerünkben összenyomunk egy adagot, akkor egyben marad (ha szétesik, akkor minimális vizet adjunk hozzá
6. formázzunk apró gombócokat, majd, ha a zöldségek már megfõttek, adjuk a forrásban lévõ leveshez és fõzzük addig, amíg a gombócok feljönnek a felszínre)
Praktika:
- ha lehetõség van rá használjuk friss zöldfûszereket, de a szárított is jó